Asıl Liste (World Heritage List): UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi; insanlık mirası açısından en önemli ve korunması gereken alanları belirler. Bu listeye giren kültürel ve doğal varlıklar, dünya çapında tanınır ve korunması için uluslararası destek alır. Asıl listeye alınan eserler, özgünlükleri ve evrensel değerleri nedeniyle büyük öneme sahiptir. Bu liste hem insanlık tarihini hem de doğa mirasını geleceğe taşımak amacıyla UNESCO tarafından yönetilen bir süreçtir. Asıl listeye alınan her alan dünya kültürel mirasının bir parçası olarak kabul edilir ve çeşitli koruma ve iyileştirme programlarından yararlanır.
2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi'ne dâhil edilen Gordion Antik Kenti ve Aslanhane (Ahi Şerafettin) Camii; Ankara'nın kültürel mirasını zenginleştiren önemli miras alanlarıdır.
Gordion Antik Kenti:Ankara'nın Polatlı ilçesinde yer alan ve Frigya Krallığı'nın başkenti olan önemli bir antik yerleşim alanıdır. M.Ö. 3000 yıldan itibaren yerleşim gösteren Gordion, Frigya uygarlığının izlerini taşımaktadır. 2023 yılında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleştirilen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında Gordion Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Asıl Listesi'ne dâhil edilerek 20. dünya mirası varlığımız olarak kaydedilmiştir. Bu karar; Gordion'un tarihî ve kültürel öneminin uluslararası düzeyde tanınması anlamına gelmektedir.
Gordion'un en bilinen özelliği; Frigya Kralı Midas'ın mezarının bulunduğu Midas Tepesi'dir. Antik kentte Frigler'in yaşam tarzını ve inançlarını yansıtan zengin arkeolojik buluntular, mezar yapıları, surlar, tapınaklar ve mozaikler yer almaktadır. Kent; Frig Yolu ve Frig Kralı Midas'ın mezarı gibi önemli turistik alanlara sahiptir. Gordion'un kalıntıları bölgenin tarihî geçmişini ve kültürünü anlamak isteyen ziyaretçiler için önemli bir keşif alanıdır. Arkeologlar ve tarih meraklıları için büyük bir öneme sahiptir ve şimdi UNESCO tarafından korunan değerli bir dünya mirası olarak geleceğe taşınmaktadır.
Aslanhane (Ahi Şerafettin) Camii: Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan ve 13. yüzyıla dayanan tarihî bir yapıdır. 2023 yılında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında Aslanhane Camii (Ahi Şerafettin), UNESCO Dünya Miras Listesi'nda dâhil edilerek Ankara'nın Gordion'dan sonra listeye giren ikinci kültür hazinesi oldu. Bu önemli karar; caminin tarihi ve kültürel önemini uluslararası düzeyde tanıtmaktadır.
Cami; Ulus-Samanpazarı semti ile Ankara Kalesi'nin güney ucunda yer alır. Ahşap malzeme ve desteklerden oluşan iç yapısı ile dikkat çeker. Taş duvarları ve üzerine sivri kurşun kaplama çatı ile örtülü olan cami; Ahi Kardeşler tarafından yaptırılmış olup 1289-1290 yıllarında tamir edilmiştir. Planı; uzunlamasına beş sahanlı bir bazilikal tiptedir ve orta sahın, yan sahınlarından daha yüksek ve geniş tutulmuştur. Tek şerefeli minare; caminin kuzeydoğu duvarına bitişik olup, taş kare kaideli ve silindirik tuğla gövdelidir. Minare kaidesinde Roma Devri malzemesi vardır.
Camiye adını veren "Aslan" adı; müştemilâtının duvarında gömülü bulunan Bizans'tan kalma aslan heykellerinden almaktadır. Ahşap oyma sanatının en iyi örneklerinden sayılan caminin ceviz minberinin yanı sıra çini mihrapları, Anadolu'da eşi olmayan birer örnek kabul edilmektedir.
Ulus-Samanpazarı semti, Kale Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Aslanhane (Ahi Şerafettin) Camii toplu ulaşım güzergâhlarına oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır. Ulus'tan yaklaşık 15 dakika yürüyerek ulaşılabilen cami, Ankara'nın tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan önemli bir yapıdır. Bu değerli cami UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alarak koruma altına alınmıştır.
👉Türkiye'nin Dünya Miras Listesi ile ilgili detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz.